Oma resepti kasvisruoalle
Tyär on kasvissyöjä. Minäkin syön mielelläni, olen aina syönyt mielelläni kasviksia. Keskikoulussa paras tekemäni herkkuruoka oli punajuuripihvit. En olisi millään uskonut, että punajuuresta voi paistaa pihvejä ja se on myös ruokalaji. Joulun paras herkku oli rosolli ja lanttulaatikko. Hyvä pihvi on edelleen erityisruokaa, mitä nautin harvoin. Tosin äiteen lihasoppaa ja isän rössypottua ei ylitä mikään.
Ruokakokemukseen liittyy vahvasti näkeminen. Onhan ihimisenkin koko ajan vahdittava, että ei syö pilaantunutta ruokaa tai myrkyllistä ruokaa. Tämän vuoksi ehkä kasvisruoan oletetaan näyttävän liharuoalta, mikä minusta on omituinen ajatus. Makuaisti on osa hajuaistia, joten tuoksut ovat myös tärkeitä.
Milloinkahan TV-kokit ottaisivat asiakseen tehdä kaura-, soija-, sieniproteiini- tai tofureseptejä. Reseptit saisivat lähteä ihan elintarvikkeen mausta ja koostumuksesta, eikä jäljitellä liharuokia.
Jokin TV-kanava voisi järjestää sellaisen kilpailun. Osallistujat saisivat rauhassa lähteä miettimään, millaista on vaikka sieni- tai kauraproteiini ruoanvalmistusmateriaalina ja rakentaa siitä reseptejä.
Jään odottamaan.