Aluehallinto

Pohjoispohjalaisten palvelut varmistettava korkeatasoisina

Ensimmäiseen aluevaltuustoon tarvitaan tietoa ja kokemusta. Toimin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallituksen jäsenenä 2015-2016 ja varajäsenenä 2013-2014 sekä 2017. Olin myös Kehitysvammahuollon johtokunnan jäsen 2014-2017. Tuona aikana opin, mitä on järjestää vaativa erikoissairaanhoito alueellemme. Paikallisesta terveydenhoidosta ja sosiaalipalveluista olen ollut päättämässä Oulun kaupunginvaltuustossa jäsenenä ja varajäsenenä 2008-2021 ja Oulun kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana 2013-2017. Lisäksi olen Ammattiliitto JHL:n jäsenenä tarkasti seurannut henkilöstön huolta SOTEn vaikutuksista heidän asemaansa ja töihinsä.

Mielestäni mm. nämä neljä asiaa on oltava kunnossa ja päätettävä oikein niiden hoidosta. Minulla oli raskas vuoden loppu. Veljeni kuoli ja äitini joutui tapaturmaan ja sairaalaan, joten tuntemukseni, mitä haluan tulevaisuuden terveyden- ja sairaanhoidolta, ovat hyvin tuoreita.

  • Ilman henkilöstöä ei ole terveydenhoidon palveluita. Laadukkaat palvelut lähtevät siitä, että on osaavaa ja taitavaa työvoimaa toteuttamassa terveyden- ja sairaanhoidon tehtäviä. SOTE-johdon tulee panostaa siihen, että hyvinvoivaa henkilöstöä on riittävästi. Hoitoaloilta ja huollosta on poistumassa enemmän henkilöstöä eläkkeelle kuin alueellamme koulutetaan tällä hetkellä. Palkkausta on tarkasteltava palveluiden tärkeyden pohjalta tulevaisuudessa.
  • Läheisillä mahdollisuus auttaa hoitohenkilökuntaa heidän vaativassa tehtävässään. Kuntoutus, johon tämän päivän sairaanhoidossa on panostettava, on tapahduttava niin, että läheiset voivat olla tukemassa potilasta. Oulun yliopistollisen sairaalan henkilökunta osaa vaativatkin leikkaukset ja hoitotoimenpiteet, mutta tämän jälkeen alkaa kuntoutuminen, joka voi viedä kauan. Luodaan uuteen järjestelmään keinot, joilla läheiset voivat tukea lapsiaan, vanhempiaan ja ystäviään. Tämä säästää kokonaiskustannuksia ja luo inhimillisyyttä.
  • Sosiaalipalveluita ei jätetä syrjään uudistuksessa. Monia sairaita huolestuttaa taloudellinen tilanne pitkien hoitojen jälkeen. Toisaalta taloudellinen heikko tilanne altistaa sairauksille, joten näiden tekijöiden yhteyttä on tarkasteltava kokonaisuutena. Palveluiden lista on laaja ja työtä paljon. Lapsiperheiden palvelut: kotipalvelu ja perhetyö, kouluterveydenhuolto, lapsiperheiden palvelut, lastensuojelu, neuvolat, perheneuvonta, perheoikeudelliset palvelut, perhesosiaalityö. Mielenterveys- ja päihdepalvelu sekä mielenterveyspäivystys. Harkinnanvarainen toimeentulotuki ja Sosiaalinen luotto. Vammaisten palvelut: Asuminen, perhehoito, henkilökohtainen apu, liikkuminen, autoavustus, omaishoito, työ- ja päivätoiminta, erityishuolto-ohjelma. Ikäihmisten palvelut: asiointi ja neuvonta, aktiivista elämää, liikunta, olohuoneet, palvelukeskukset, asuminen, tukea kotiin, veteraanit. Maahanmuuttajapalvelut
  • Palvelut on tuotettava sekä laadukkaasti että kustannustehokkaasti. Taloudenhoidon on oltava tarkkaa ja järkevää, mutta ei mitään aluetta syrjivää. Palveluihin pääseminen on oltava joustavaa ja sujuvaa. Uuden teknologian ja hoitotapojen käyttöönotolla voidaan varmistaa henkilöstön riittävyyttä. Kustannustehokkuus ei tarkoita, että terveydenhuoltoa tai toimivimpia pelastuspalveluita ei ole tarjolla.

Henkilöstön hyvinvoinnista ja jaksamisesta on huolehdittava sekä alan houkuttelevuudesta. Palvelut tulee tuottaa asiakaslähtöisesti mieluiten yhden käynnin periaatteella ja sujuvasti. SOTEn idea on saada hoitoketjut toimimaan, mikä tuo säästöjä ja hoitoon sekä palveluihin nopeutta. Pohjois-Pohjanmaa on maantieteellisesti laaja-alue, joten palveluiden tasapuolinen tarjoaminen tulee olemaan uuden valtuuston tärkein haaste.

Vaili Jämsä-Uusitalo, nro 402

Vaili Jämsä-Uusitalo - Pohjois-Pohjanmaan parhaaksi
Kaikki oikeudet pidätetään 2021
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita